Ahad, 22 Ogos 2010

Menu hari minggu

Assalamulaikum.Buat pertama kalinya,tuanpunya koleksi warisan bonda n3 pasal masak-masak,hehehe...sajalah...dah takdak benda nak n3...Sepanjang puasa ni rajin gak akak ni skodeng blog masak rakan-rakan blogger.Tapi...sampai bab masak,huh..resepi sendiri jugak yang dibuatnya.Resepi campak-campak.Resepi akak mesti menggunakan bahan seminimum mungkin.Kalau tengok resepi panjang berjela-jela,belum masak,baru tengok resepi pun dah pening hehehe...

Pergi pasar pun dah dekat pukul 11.Biasalahkan..hari lain bangun sahur,terus siap-siap ke tempat kerja.Hari minggu,manja2kan lah mata ni.Lepas subuh,gedebum...chek tidog sampai pukul 10.Nasib baik rumah sendiri.Kalau rumah mertua,mau sedepa panjang muncung orangtua tu,hehe..Pukul dua baru start masak.Kejap je dah siap.
Okey..hari ni masak bihun goreng,ada tauge dengan ayam je.Anak-anak tak makan sayur dalam bihun,jadi dari akak membazir sayur baik jangan letak,kang tabur je telur dadar dengan daun bawang.Dulu akak panggei ni" bihun bodo"tapi suami marah...dia buat mogok taknak makan...takut "bodo"hehehe...

Ini pulak ikan pekasam.Busuk-busuk pun sedap,entah-entah satu taman bau pekasam hari ni..
Kawan pekasam,kenalah sayur lemak tauge dengan tauhu.

Anak no 2 suka ikan besar-besar,nampak tekedang gitu dalam pinggan.Jadi akak persembahkan untuk dia ikan goreng bercili.

Last sekali...sotong goreng kuning.Biasalah tumbuk cili padi,halia,bawang putih,dll...

Nampak kan resepi akak semuanya jenis simple.takdak beradun sangat.Resepi orang malas..hehe..tapi kalau dah ibu sendiri yang masak,anak-anak makan berselera sangat.Seronok menengoknya.Maklumlah...masak dengan kasih sayang.

5 ulasan:

  1. Salam Shas..berselera tenguk menu.. pasal bihun bodo tu akk pun ada menu kek bodo dan mee bodo.. kenapa akk panggil gitu sebenarnya senang sangat buatnya tapi sedaaaap..
    Selamat berpuasa shas.

    BalasPadam
  2. wknsalam kak aton
    betul la kak,pasai senang buat tu yang jadi "bodo" tu.alih2 cik abg marah.katanya makan nanti,semua jadi bodo,hehe..la ni sy tak berani sebut dah.

    BalasPadam
  3. salam kak.
    simple tuh yg sedap..less is more kan?....airtangan ibu & isteri yg paling sedap kak..& yg penting ikhlas & masak dgn penuh kasih sayang...

    BalasPadam
  4. betoi tu kak Shas...
    air tangan ibu masak campak2 pun sedap.
    walaupun simple masakan kak Shas, sedapnya tetap ada.

    BalasPadam
  5. salam kak shas....

    ikan pekasam tuh sedap tuh..meleleh iar liur negok nih ha...tengahari plak tuh...simple pun x per kak..janji sedap...

    akak..hari tuh akak ada gtau kan kedai kat pekan china alor setar tuh...akak try gtau sya area mana...akak plan dari jambatan nak masuk ke kawasan pekan cina tuh...kot2 lah sya perasan..

    BalasPadam